Зеленоустата мида идва от Нова Зеландия и е смятана за супер храна , която помага при проблеми със ставите. Тя съдържа уникална комбинация от мастни киселини, които не се срещат в нито един морски организъм и е доказано мощно средство за борба с артрита . Учените установили е, че хората от племето маори в Нова Зеландия, никога не са страдали от артрит или болки в ставите. Не това, обаче ме накра да си я купя, защото нямах и представа колко е полезна, а огромният й размер. За нейните изключителни качества разбрах после, когато потърсих рецепта в интернет как да си я сготвя. И макар и да намерих много изчерпателна информация за нейната полезност и хиляди варианти на лечебни екстракти и капсули, не открих нито една рецепта. Импровизирах на базата на рецепти за приготвяне на обикновените миди, пък взе че ми се получи превъзходно, колкото и нескромно да звучи 😉 .
Ето и продуктите, които са ни необходими:
- 10 бр. Зеленоуста мида
- Зехтин 3-4 суп. лъжици
- Ориз - 1/2 ч. чаша или 2 пакета нудъли
- Морска сол -1 ч.л.
- Чесън- 1 скилидка
- Щипка девисил
- Бяло вино 100 мл.
- Вода 1 ч.ч.
Всъщност, няма нищо сложно. Избираме дълбок тиган с капак. Слагаме всичко вътре , като подреждаме мидите най- отгоре и поливаме с 1 чаша вода, похлупваме с капака. Оставяме да къкри на бавен огън около 30-40 минути. Готово е!
Ако приготвяте с нудъли, слагате ги на финала.
Сервира се с чаша бяло вино. Мммм, да ви е вкусно!