МОЯТА ТАЙНА ЗА ВКУСЕН И КРЕХЪК ОКТОПОД
В началото на летния сезон всеки мечтае за своята ваканция. А какъв е вкусът на лятото без морската храна и чаша студено бяло вино ?! Ето я моята лесна и бърза рецепта за крехък октопод. Открих я след много тестване на различни "кулинарни шедьоври" със съмнителен краен резултат. С други думи- " simply the best " !
Когато купувам октопод вземам замразен. Октоподът, ако е стоял във фризер се готви много по-лесно, сварява се бързо, месото му е крехко. Така си спестявам търсенете на коркови тапи, ударите с чукче за пържоли, престой на октопода 24 часа в различни компоти и прочее съвети... Гледам да е бил замразен поне 4 месеца. Така, че размразявам, варя и минавам през тигана. Месото на октопода става по-крехко от пилешко и много ароматно.
Съставки за рецептата:
- 1 октопод (1 кг.)
- 50 ml зехтин
- чесън / ако може с перата от пресен, ако не една-две скилидки/
- 50 ml бял оцет балсамико
- 1 вр. магданоз
- чер пипер
- сол / соев сос
Октоподът слагам в студена вода. Трябва да ври в малка тенджера с около 1 л. вода- колкото едва да го покрие, слагам оцета и черния пипер. Вари се на средна температура, докато придобие червено- лилав цвят, стане мек и започва да се нацепва и бели. Боцкате леко с вилицата, за да проверите, той буквално се разпада . Този октопод, който вземам аз става готов за 40 минути. След като го извадя от водата изрязвам излишното и нарязвам пипалата.
След това го запържвам за няколко минути с малко зехтин, магданоз, сол или по желание малко соев сос, чесъна. Внимавайте с чесъна, защото ако прегори, става горчив. Той се слага секунди преди да махнете тигана от котлона.
Подреждате в чиниите. Сервирате с чаша изстудено бяло вино.
Ами това е, да ви е вкусно !