МОЯТА ТАЙНА ЗА ВКУСЕН И КРЕХЪК ОКТОПОД



В началото на летния сезон всеки мечтае за своята ваканция. А какъв е вкусът на лятото  без морската храна и чаша студено бяло вино ?! Ето я моята лесна и бърза рецепта за крехък октопод. Открих я след много тестване на различни "кулинарни шедьоври" със съмнителен краен резултат.  С други думи- " simply the best " !

Когато купувам октопод вземам замразен. Октоподът, ако е стоял във фризер се готви много по-лесно, сварява се бързо, месото му е крехко. Така си спестявам търсенете на коркови тапи, ударите с чукче за пържоли, престой на октопода 24 часа в различни компоти  и прочее съвети... Гледам да е бил замразен поне 4 месеца. Така, че размразявам, варя и минавам през тигана. Месото на октопода става по-крехко от пилешко и много ароматно.

Съставки за рецептата:
  • 1 октопод (1  кг.)
  • 50 ml зехтин
  • чесън / ако може с перата от пресен, ако не една-две скилидки/
  • 50 ml бял оцет балсамико
  • 1 вр. магданоз
  • чер пипер
  • сол / соев сос
Приготвяне и сервиране:
Октоподът  слагам в студена вода. Трябва да ври в малка тенджера с около 1 л. вода- колкото едва да го покрие, слагам оцета и черния пипер. Вари се на средна температура, докато придобие червено- лилав цвят, стане мек и започва да се нацепва и бели. Боцкате леко с вилицата, за да проверите, той буквално се разпада . Този октопод, който вземам аз става готов за 40 минути. След като го извадя от водата изрязвам излишното и  нарязвам пипалата.

След това го запържвам за няколко минути с малко зехтин, магданоз, сол или по желание малко соев сос, чесъна. Внимавайте с чесъна, защото ако прегори, става горчив. Той се слага секунди преди да махнете тигана от котлона.

Подреждате в чиниите. Сервирате с чаша изстудено бяло вино.

 Ами това е, да ви е вкусно !

Популярни публикации от този блог

МОЕТО ПЪТУВАНЕ ДО БАРИ, ЮЖНА ИТАЛИЯ, 1 ЧАСТ

СИТОНИЯ-II част. ТОРОНИ- ОБИКНОВЕНО СЕЛО С НЕОБИКНОВЕНИ ПЛАЖОВЕ

СИТОНИЯ - КРАСИВИ ПЛАЖОВЕ ЗА ОТКРИВАТЕЛИ -  I ЧАСТ.